Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

Populaties trekvissen wereldwijd sterk geslonken

Geplaatst: 29/07/2020 


Uit een nieuw internationaal onderzoek blijkt dat bestanden van trekkende zoetwatervissen zoals zalm, paling en houting in de afgelopen 50 jaar met 76% zijn afgenomen. In Europa is de afname met 93% het grootste. De trekvissen hebben het vooral moeilijk door constructies in rivieren, zoals dammen, stuwen en gemalen. De onderzoekers stellen vast dat bescherming en herstel goed mogelijk is.

Het onderzoeksrapport is opgesteld door een internationaal gezelschap van experts en wetenschappers in opdracht en initiatief van de World Fish Migration Foundation, Zoological Society of London, TNC, het Wereld Natuur Fonds en het IUCN.

De experts hebben gekeken naar meer dan 1400 populaties van 247 soorten. Wereldwijd zijn de populaties vissen die volledig of deels in zoetwater leven tussen 1970 en 2016 afgenomen met 76%. Dat is meer dat de gemiddelde afname van dieren. De gemiddelde afname is 93% in Europa, 84% in Zuid Amerika en 28% in Noord Amerika.

Dat het in Noord Amerika beter lijkt te gaan, komt door de maatregelen die daar al genomen zijn. In de afgelopen 30 jaar zijn in de Verenigde Staten bijna 1.500 dammen, stuwen en sluizen weggehaald. Daardoor kan het water weer vrij stromen en komen natuurlijke processen weer op gang waar de trekvissen het van moeten hebben.

De internationale experts doen een reeks van aanbevelingen om de bescherming van trekvissen te verbeteren, waaronder het uitwerken van het ‘swimways’ concept. Analoog aan het concept van ‘flyways’ bij trekvogels willen zij de samenwerking van landen langs trekroutes voor bescherming en herstel vergroten. Nederland is daar al mee begonnen, met projecten als Swimway Wadden Sea en Swimway Vecht.

bron: Rijksuniversiteit Groningen, 28/07/2020