Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

Meer meldingen van plaagdieren vanwege corona

Geplaatst: 29/07/2020 


In het eerste halfjaar van 2020 heeft het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) 1903 meldingen van plaagdieroverlast ontvangen. In het eerste halfjaar 2019 waren er 1235 meldingen, over heel 2019 waren er 2989. Het gaat hierbij om meldingen die direct bij het KAD zijn binnengekomen. De meeste meldingen werden gedaan over ratten, mieren, wespen, muizen en steenmarters.

Het is lastig om vast te stellen welke relatie er is tussen de daadwerkelijke toename van een diersoort en het aantal meldingen. Het KAD denkt aan een combinatie van mogelijke oorzaken. Zo speelt mogelijk mee dat mensen vanwege corona meer thuis zijn geweest vaker een melding doen. Er is momenteel bovendien veel aandacht voor plaagdieren in de media en dat kan zorgen voor extra meldingsbereidheid.

Ook zijn gedragspatronen van dieren veranderd door de lockdown situatie. Zo kunnen ratten die bij een fastfoodrestaurant zaten, naar andere locaties zijn getrokken om hun voedsel bijeen te scharrelen. Tijdens de lockdown hebben niet alle bedrijven hun plaagdierbeheerser laten komen. Het kan zijn dat hierdoor er ook minder aandacht is geweest voor preventie en bestrijding waardoor er nu overlast is ontstaan.

bron: Kennis- en Adviescentrum Dierplagen, 06/07/2020