Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

LTO bij TenneT aan op zorgvuldig verziltingsonderzoek in omgeving Eemshaven

Geplaatst: 28/07/2020 


Er moet zorgvuldig onderzoek worden gedaan naar het risico op verzilting van akkerbouwgrond rond de Eemshaven wanneer netbeheerder TenneT daar leidingen gaat leggen voor het doorvoeren van opgewekte elektriciteit van een windmolenpark op zee. Deze oproep deden boeren maandagavond 27 juli in Roodeschool tijdens een bijeenkomst van LTO Noord.

Tennet heeft wel toegezegd een quickscan uit te voeren naar het verziltingsrisco uitvoeren, maar dat vooral om een literatuuronderzoek gaan. LTO Noord dringt er op aan dat er ook een veldonderzoek wordt uitgevoerd.

LTO Noord had voorkeur voor een ander tracé dan de regionale overheden, TenneT en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Boeren gaven de voorkeur voor het tracé Eemshaven-Oost omdat het traject minder door landbouwgrond voert. De overheden kiezen voor het tracé Eemshaven-West, omdat het 110 miljoen euro goedkoper is.

LTO Noord richt een werkgroep van boeren op die een vinger aan de pols houdt bij de ontwikkelingen. In oktober neemt het ministerie een definitief besluit over het aansluitpunt en de route waar de kabels worden geplaatst. Een maand eerder brengen vertegenwoordigers van TenneT en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat op initiatief van LTO Noord een werkbezoek aan het gebied.

bron: Nieuwe Oogst, 28/07/2020