Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

Hoogheemraad van Delfland zet waterplantendepot op

Geplaatst: 28/07/2020 


Het hoogheemraadschap van Delfland haalt waterplanten uit de Dobbeplas in Pijnacker-Noodorp en de Zuidplas van het Kraaiennest in Midden-Delfland zet deze over naar de onderzoekslocatie die is ingericht in de Woudse Polder. Daar worden de planten in een zijtak van de Zweth geplaatst om zo een eigen waterplantendepot op te zetten.

Het hoogheemraadschap van Delfland wil de ecologie in en om het water stimuleren en legt daarvoor regelmatig natuurvriendelijke oevers, natte ecologische zones en vispaaiplaatsen aan. Onderwaterplanten vormen een belangrijke leefomgeving voor jonge vissen en waterdiertjes. Bij de aanleg van nieuwe waternatuur blijft de ontwikkeling van deze planten meestal achter. Sommige soorten zijn ook niet altijd even makkelijk te krijgen.

Op dit moment is in de Dobbeplas een overvloed aan waterplanten. In het Kraaiennest wordt de zuidplas ingericht als weidevogelgebied. Uit beide plassen gaat het hoogheemraadschap de onderwaterplanten die er teveel zijn weghalen. Het gaat hierbij om schedefonteinkruid en grof hoornblad. Dit zijn soorten van voedselrijk troebel water en de verwachting is dat deze zich goed kunnen ontwikkelen. Het hoogheemraadschap gaat de waterplanten bewaren en opkweken in de Woudse Polder. Zo kan er in de toekomst bij nieuwe projecten gebruik worden gemaakt van een eigen voorraad.