Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

Staatsbosbeheer plant onderhoud in Reutummerveen en Reutummerweuste

Geplaatst: 27/07/2020 


Aankomend najaar gaat Staatsbosbeheer groot onderhoud uitvoeren in en om de twee Twentse natuurgebieden Reutummerveen en Reutummerweuste nabij het dorp Reutum. De werkzaamheden staan in het teken van bos- en houtwalbeheer en zijn noodzakelijk voor de instandhouding van deze natuurgebieden.

De twee gebieden samen zijn ongeveer 75 hectare groot en bestaan uit een afwisseling van graslanden, vochtige bossen, watergangen en vele meters houtwallen. De gebieden zijn het hele jaar behoorlijk nat, dit komt door een hoge kweldruk en de lage ligging in het landschap. Door deze omstandigheden komen in de gebieden bijzondere plant- en diersoorten voor.

De bosranden en houtwallen in de Twentse gebieden zijn toe aan onderhoud. Er staan momenteel veel hoge bomen. Dat zorgt voor schaduw op de naastgelegen graslanden. Struiken zoals hazelaar en sleedoorn in de houtwal worden verdrongen. Daarom gaat Staatsbosbeheer dit najaar werkzaamheden uitvoeren.

Een deel van de bomen wordt gekapt en daarmee ontstaat licht en ruimte voor genoemde soorten. Op deze manier blijft het oude landschap voor de toekomst bewaard. Het vrijkomend hout heeft al een bestemming. Een deel van het geoogste hout wordt als FSC-hout duurzaam toegepast in de productie van plaatmateriaal en papier.

bron: Staatsbosbeheer, 27/07/2020