Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

Economische schade door biodiversiteitsverlies wordt onderschat

Geplaatst: 27/07/2020 


Verschillende klimaatschademodellen waarop beleidsmakers zich baseren om de klimaatopwarming tegen te gaan, onderschatten de economische schade door biodiversiteitsverlies. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Hasselt, de Australische Nationale Universiteit en de Universiteit van Waterloo in Canada. De economische waarde van biodiversiteit ligt 2 tot 4 vier keer hoger dan tot nu werd aangenomen.

De onderzoekers maakten een analyse van 40 jaar onderzoek naar de waarde van biodiversiteitsbescherming, waarbij ze 62 studies wereldwijd analyseerden, waarin mensen bevraagd werden over hoeveel zij bereid zijn om te betalen voor het behoud van biodiversiteit.

Uit de analyse blijkt dat mensen breid zijn 0,2% tot 0,4% van het bruto binnenlands product per jaar te betalen voor de bescherming van biodiversiteit tegen de oorzaken van menselijk handelen. Dat is veel meer dan tot nu toe wordt aangenomen in de huidige klimaatschademodellen. De huidige klimaatschademodellen moeten mogelijk worden bijgesteld, zeggen de onderzoekers.

Over het onderzoek Are biodiversity losses valued differently when they are caused by human activities? A meta-analysis of the non-use valuation literature is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Environmental Research Letters.

bron: Universiteit Hasselt, 13/07/2020