Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

Gemeente Leeuwarden ontwikkelt nieuwe aanpak tegen reuzenberenklauw

Geplaatst: 22/07/2020 


De gemeente Leeuwarden hanteert dit jaar een nieuwe aanpak bij het beheersen van de reuzenberenklauw. Er is bewust voor gekozen om de plant uit laten groeien tot de eerste centrale bloem van wit naar groen begon te verkleuren. De afgelopen weken zijn met een speciale schaar de bloemhoofden van de plant afgeknipt. De schaar is zo gemaakt dat de gebruiker niet met de plant in contact komt.

Het idee achter de aanpak is dat de plant op het moment dat deze wordt gekopt al zijn energie heeft verbruikt om tot zaadzetting te komen. Na het koppen resteren kale stelen die rustig afsterven en geen nieuwe bloemen in de oksels maken. Door de plant laat in het seizoen te koppen doorloopt de plant zijn normale tweejaarlijkse cyclus zonder dat de plant duizenden zaden maakt.

Voor het koppen van de reuzenberenklauw hebben de groenbeheerders van de Friese gemeente een speciale schaar laten maken. Een loopschaar diende daarvoor als basis. In plaats van één snijvlak heeft de berenklauwschaar er twee. En aan de bladen zijn twee hoekjes gelast, om te voorkomen dat het afknipte bloemhoofd wegglijdt.

bron: Tuin & Landschap, 22/07/2020