Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

Rijkswaterstaat wacht met zandsuppletie bij Schiermonnikoog

Geplaatst: 22/07/2020 


Rijkswaterstaat heeft na overleg met Wetterskip Fryslân, de gemeente Schiermonnikoog en Natuurmonumenten opnieuw besloten om voorlopig nog geen zandsuppletie uit te voeren op het eiland. In 2019 werd ook besloten om de suppletie uit te stellen.

De noordwestkust van het eiland erodeert tussen strandpaal 3 en 5 al circa 20 jaar. Daardoor is het strand tot 400 meter smaller geworden. Rijkswaterstaat verwacht dat deze ontwikkeling doorgaat en wilde daarom een zandtoevoeging uitvoeren. Na overleg met de betrokkenen is besloten om deze natuurlijke ontwikkeling van de kust vooralsnog zijn gang te laten gaan. Over een jaar wordt de situatie opnieuw bekeken.

Perioden met erosie en sedimentatie wisselen elkaar af op de kust van de eilanden. De kust van Schiermonnikoog tussen paal 3 en 5 erodeert al jaren. De ontwikkelingen in het zeegat tussen Ameland en Schiermonnikoog spelen daarbij een belangrijke rol. Zandbanken bewegen langzaam vanuit het zeegat naar de kust van Schiermonnikoog en brengen zo op natuurlijke wijze periodiek zand en laten het eiland groeien. Tussen de aanlandingen is vaak sprake van erosie. Dit zorgt voor een complexe dynamiek van de kust met perioden van aangroei en het wegspoelen van de kust.

Als de periode van erosie te lang doorgaat, zal Rijkswaterstaat uiteindelijk moeten ingrijpen omdat anders de duinen aangetast worden. Het is moeilijk exact te voorspellen wanneer er weer een periode met aangroei aanbreekt. Verwacht wordt nu dat dat over 5 tot 10 jaar zal zijn, maar mogelijk duurt het langer. Na overleg met Wetterskip Fryslân, de gemeente en Natuurmonumenten is besloten om de ontwikkelingen voorlopig af te wachten.

bron: Rijkswaterstaat, 16/07/2020