Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Ontwerp uw dag

Agendafilter

Zoek evenement op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

Cursus Ecologische relaties

09/11/2021 09:00–17:00 u  | Utrecht


Krijg zicht op de ecologische samenhang in ruimtelijk ontwerp. Maak hiervan gebruik in ruimtelijke ordeningsprojecten, groenontwerp of beleidskeuzes. Het versterken van landschapsecologische samenhang, ook binnen de stadsnatuur, zorgt voor een grote meerwaarde in biodiversiteit. Deze cursus biedt algemene ecologische kennis en leert u deze toe te passen.

Meerwaarde door slimme samenhang
Ecosystemen profiteren, net als mensen, van een goede ruimtelijke samenhang. Planten en dieren zijn gericht op overleven en voortplanten. Daarvoor hebben ze verschillende elementen en voorwaarden nodig. Deze cursus biedt voor vakmensen zonder ecologische achtergrond de basis van de systeemecologie. Daarmee verbreedt u uw inzicht in natuur en groen.

Ecologische relaties
Leer meer over predatoren en prooien en de strijd om te overleven. Duik in de actuele problematiek van de achteruitgang van insecten, maar ook bepaalde vogels, door onder andere de stikstofproblematiek. Leer over ecologische relaties rondom bomen, van de strooiselkwaliteit tot de samenwerking met schimmels. Ook parasieten liggen op de loer en veranderen ecologische relaties.

Denken in systemen
In ontwerp en beleid wordt meestal in beelden, concepten en brede doelstellingen gedacht. Ecologische doelen worden echter vooral gehaald door uit te gaan van het systeem als geheel. Vaak worden eenvoudige en aantrekkelijke maatregelen toegepast als nestkasten, vlinderstruiken of bijenhotels. Prachtige initiatieven die helaas ecologisch niet heel waardevol zijn als ze op zichzelf staan. U krijgt inzicht in hoe mooi en natuurrijk groen ontwikkeld kan worden, waarbij naast de meest algemene soorten helpen ook de meer kritische soorten kansen krijgen. Krijg inzicht in het systeem als geheel en creëer daarmee echt natuurwinst.

Maak betere keuzen door de relaties te zien
Deze cursus geeft onder andere antwoorden op vragen als;

  • hoe kan ik mooi en natuurrijk groen ontwikkelen en daarbij niet alleen de meest algemene soorten helpen?
  • hoe creëer ik een park of groengebied, die voor mens én dier aantrekkelijk is?
  • wat maakt groen kleurrijk en biodivers?

De praktijk van meer kleur in groen
Aan het einde van de dag gaat u aan de slag met uw eigen casus en vertaalt u de nieuwe kennis naar uw eigen (praktijk)omgeving.

Locatie: Kasteel Oudaen

Organisatie: Naturio

Telefoon: 06-112 923 87
E-mail: infonaturionl