Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Ontwerp uw dag

Agendafilter

Zoek evenement op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

Kandidaat-Kamerleden in debat over het platteland

11/03/2021 20:00 u  | Online


Op 11 maart organiseert LTO het Plattelandsdebat: een verkiezingsdebat over de toekomst van het Nederlandse platteland. (Kandidaat-)Tweede Kamerleden gaan in debat over de uitdagingen en kansen waar het platteland voor staat. Centraal staat de rol van boeren en tuinders als dragers van het landelijk gebied en verdienvermogen. Het debat zal online te volgen zijn.

“De ‘kloof tussen stad en platteland’ is geen nieuw begrip. Maar hoe kan zoiets eigenlijk ontstaan, in een kleine, vruchtbare delta als Nederland? En belangrijker, hoe dichten we hem? Zelfs vanuit het centrum van de grote steden sta je met de fiets binnen een half uur op het erf van de boer of tuinder,” aldus Sjaak van der Tak, voorzitter van LTO Nederland. “Onze leden zijn de dragers van het landelijk gebied, samen met onze regionale organisaties zijn we van de haarvaten van de plattelandsgemeenschappen tot en met Den Haag en Brussel in gesprek over de toekomst van ons platteland. Een cruciaal thema voor de komende verkiezingen waar we graag het gesprek tussen onze leden, kandidaat-Kamerleden en de maatschappij voor faciliteren.”

Fundament van het platteland
De agrarische sector is het fundament van het platteland. Boeren en tuinders zorgen voor vitaliteit en leefbaarheid, en brengen de burger dichter bij de productie van voedsel. Lichtpuntjes in de zware coronacrisis waren dan ook de rijen bij de boerderijwinkels, net als de schoolklassen die coronaproof nog steeds op bezoek bij de boer kwamen om te leren over en genieten van het platteland.

Tegelijkertijd zijn er uitdagingen waar we met zijn allen mee aan de slag moeten, bijvoorbeeld de spanningen tussen stad en platteland. LTO is ervan overtuigd dat ons meer verbindt dan dat er verschillen zijn, en probeert door de dialoog daar ook in verkiezingstijd aandacht voor te vragen.

Thema’s die aan deze vraagstukken ten grondslag liggen zijn het verdienvermogen van boeren en tuinders als economisch motorblok van het platteland (en bijna een tiende van de Nederlandse economie) en de steeds urgentere vraag over hoe wij met de beperkte hoeveelheid ruimte en grond in Nederland omgaan. De toekomst van onze wereldwijd geroemde land- en tuinbouw is hier onlosmakelijk mee verbonden.

Digitaal debat
LTO Nederland, LTO Noord, ZLTO en LLTB en mediapartner Nieuwe Oogst nodigen huidige en aankomende Tweede Kamerleden van verschillende partijen uit om over het platteland met elkaar in gesprek te gaan. Daarbij zullen verschillende uitdagingen, zorgen en dilemma’s aan bod komen die we rechtstreeks bij boeren en tuinders, onze 35.000 leden, ophalen.

Het Plattelandsdebat vindt plaats op 11 maart om 20.00 uur. In verband met coronamaatregelen zal het debat, dat op een agrarische locatie wordt gehouden, alleen online te volgen zijn. Meer details volgen binnenkort.

Organisatie: LTO Nederland